18 Ocak 2009 Pazar
hasan paşa köftesi
HASAN PAŞA KÖFTESİ
MALZEMELER : 8 kişilik
Köfteler için:
- 750g kıyma
- 1 baş kuru soğan
- 2 yumurta
- 2 dilim bayat ekmek içi
- tuz
- karabiber
Püre için:
- 5-6 patates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yumurta
- yarım su bardağı süt
- tuz
Salçalı sos için:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı su
YAPILIŞI :
Öncelikle püreyi yapmak için patatesleri soyun ve haşlayın. Tereyağını bir tencerede eritin ve patatesleri ekleyin. Yumurtaları da ekleyip karıştırın. Bir yandan karıştırırken diğer yandan sütü ilave edin ve tuzunu da ekleyerek püre haline getirin.
Köfte malzemlerini karıştırarak harcı yapın. Harçdan köftelik parçalar kopararak ortasını çukurlaştırın. Köfteleri yağlamış olduğunuz fırın tepsisine dizerek üzerlerine 2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. 200 dereceye ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra köfte çukurlarına 2-3 tatlı kaşığı yaptığınız püreden yerleştirin. 1 yemek kaşığı salçayı suda ezip köftelerin üzerine gezdirin. Tepsiyi tekrar fırına verip pembeleşinceye dek pişirin.
afiyet olsun.
Etli Taze Fasulye:
Malzemeler:
- 2 adet kuru soğan
- yarım kg. kuşbaşı et
- 1 kg. taze fasulye
- 2 adet domates
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tatlı toz biber
- tuz
- 1 su bardağı kaynar içme suyu
Hazırlanması:
- Soğanı ve etleri tavaya alın, etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurun.
- Tuz ve su hariç kalan malzemeleri ekleyip 15-20 dakika kavurun. (mümkün olduğunca uzun kavurmalısınız)
- 20 dakikanın sonunda 1 bardak kaynamış iyi suyu ekleyip fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.
- Tuzunu ayarlayıp servis yapın
keşkek
KEŞKEK
MALZEMELER
1 su bardagi asurelik bugday
250 gram gerdan eti
2 çorba kasigi tereyagi
YAPILIŞ TARİFİ
Bugdayi 1 gece önceden islatin. 250 gr. gerdan etini düdüklü tencerede yumusayincaya kadar pisirin. Düdüklü tencereden alin. Baska bir tencereye kemiklerinden ayrilmis etleri koyun. Bugdaylari süzüp, tencereye ekleyin. 4 su bardagi et suyu ilave edin. Bugday eriyinceye kadar pisirin. Ocaktan alip, sicak haliyle 5 dakika mikserle çirpin. Servis tabagina alin. 2 çorba kasigi tereyagini eritip tozkırmızı biber yada salçayla sos hazırlayıp,yemegin üzerinde gezdirin.(Buğdayı mikser yerine kepçeyle döverek ezmenizi tavsiye ederim eski usüldür biraz yorar ama inanın daha lezzetli olu
Mercimek Çorbası
Malzemeler
1 su bardaği kırmızı mercimek
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet havuç
1 kaşık biber ve domates salçası
Tuz,bir cimtik karabiber
limon
2 litre su
Hazırlanışı
Mercimekler iyice yıkanıp nişastası tamamen gittikten sonra düdüklü tencereye alinir, patates, havuç, soğan kabukları soyulup düdüklüye küçük küçük doğranıp ilave edilir. Su, az karabiber ve biraz tuz eklenip düdüklünün kapaği kapatılır
ve 5 dakika kaynatılır.Daha sonra bir tencereye sıvıyağ konur ve salça ilave edilir.Salça kavrulunca az su dökülür ve karıştırılır ateşten alınan düdüklünün içindeki çorba ince bir suzgeçten geçirilerek (tercihen süt süzgüsü) tenceredeki
yağin üzerine süzülür ve karıştırılır eğer kıvamı koyu ise biraz daha kaynamış su ilave edilir ve 10-15 dakika ateş kısılır ve kaynatılır.
Malzemeler:( 8-10 porsiyon)
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı margarin
- 1 yemek kaşığıkuru nane
- tuz
- kırmızı biber
Yapılışı:
- 10 su bardağı kadar kaynamış olan suya yıkanmış, ayıklanmış pirinçler atılır ve pişinceye kadar kaynatılır.
- Diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
- Çorbanın suyundan yavaş yavaş alınıp bu karışıma ilave edilir.
- Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.(ben naneyi bu aşamada ilave ediyorum.Naneyi yağda kavurmuyorum.)
- Ocaktan alınır ve tuzu ilave edilir. Eğer öncesinde ilave edilirse çorba kesilir.
- Üzerine kuru nane veya hafif kırmızı biberli yağ kızdırılarak gezdirilir.
Afiyet Olsun
hamur işleri
UN KURABİYESİ
MALZEMELER
*1 paket margarin
*1 çay bardağı sıvı yağ
*4 yemek kaşığı nişasta
*4 yemek kaşığı pudra şekeri
*1 paket kabartma tozu ve vanilya
*5 su bardağı un
YAPILIŞI
*Margarin(elde eriyecek), sıvı yağ,nişasta,şeker
kabartma tozu,vanilya beraber karıştırılır sonra un
ilave edilir özleşene kadar iyice uoğrulur cevizden büyük
parçalar koparıp yuvarlanır 150 derece fırında hafif
pembeleşene kadar pişirilir.Fırından çıkarınca üstüne
pudra şekeri serpilip servis edilir.
Hem çabuk hemde harika bir kurabiye tarifidir
yiyenler bayılıyor .AFİYET OLSUN
PATATESLİ BÖREK
MALZEMELER
* 4 yufka
* haşlanmış patates
* 1 soğan
* 1 çorba k. biber salçası
Sosu için:
o 2 yumurta
o 1 çay b. sıvıyağ
o 1 çay b. süt
Hazirlanisi :
Patatesleri haşlayıp ezin. Bir tavaya biraz sıvıyağ alıp soğanları soteleyin.Üzerine biber salçasını ve ezilmiş patatesleri ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra iki yufkayı üst üste koyup siğara böreği gibi kesin. Patatesli iç harçtan birer kaşık koyup gevşek bir şekilde sarın.
Üzerini bıçakla keserek hazırladığınız sostan dökün.Diğer iki yufkaya da aynı işlemi yapıp tepsiyi doldurun. Börekleri 180 derecede pişirin.